Category Archives: Install/Preparation

Install 28 April 2014

On the day of the installation William Danby had arranged transport of the sculpture at 9.15am from Studio 11 to the Council House building.  We only had the van facilities for a limited time, but managed to fit the entire sculpture (in several sections) in one trip.

Day of Installation: Transportation of Sculpture. Photograph by Helanie Moore
Day of Installation: Transportation of Sculpture. Photograph by Helanie Moore

Lee McDonald traveled with William to the Council House to transport the sculpture.  I was the only other person with a car on the day so I dropped Jess Bent and Kath Howard with the wall pieces to the Council House from Studio 11 first.  I then, over several trips transported the plinths and smaller view-finding devices with Maddy Crossley and Sarah Hughes, as well as tools/paint etc which we required.

Will, Lee and Maddy set about putting the sculpture together and fortunately all of our preparation and measurements had paid off because the sections fitted together perfectly and created no obstruction to the lighting.  This was the first time we had actually seen the sculpture in one piece!

Install of Sculpture: Photo by Helanie Moore
Install of Sculpture: Photograph by Helanie Moore

Jess and Kath hung the wall pieces using wire, eyelet hooks and picture hooks that wouldn’t damage the wood panels.  Tony Davey expressed particular interest in the wall pieces and said that he may be interested in buying one.  Following a brief discussion with our tutor Edith Doove (also present during the install), she felt that we should look into charging for prints and whether we would be able to also produce framed prints if people showed an interest in purchasing them.  We later decided to charge £25 for limited edition prints and £35 for framed prints.  Kath Howard and Jess Bent took on the responsibility of recording orders.

3 of the installed wall pieces. Photograph by Helanie Moore
3 of the installed wall pieces. Photograph by Helanie Moore

Myself and Sarah prepared the plinths (filled gaps/sanded) and painted them over dust sheets to prevent any damage to the marble floor.  After consulting with Councillor Penberthy it was decided that we would not place rope between each plinth around the sculpture because a) it would prevent people interacting with the sculpture, b) the plinths marked out a square shape around the sculpture – an invisible barrier and c) the sculpture was very visible and it was unlikely that people would walk directly into it.

Preparing plinths for install. Photograph by Helanie Moore
Preparing plinths for install. Photograph by Helanie Moore

The whole installation did not take long and we were finished by the early afternoon.  As mentioned, we had tried to prepare for all eventualities which had put us in good stead.  It was a great sense of satisfaction and relief to have the artworks installed successfully and to see that the hard work had paid off.

Install of Sculpture. Photograph by Helanie Moore
Complete Installation. Photograph by Helanie Moore
Advertisements

Final Preparations

With only a few days left before we were due to install the artwork we still had quite a few things to do.

Kath Howard and Jess Bent attached the grey frames to the images with a glue gun and staples. Unfortunately, the fixtures were a little loose but would be suitable to hang in the Council House during the exhibition duration.  If we were to make more framed images for requested orders we would pva glue the frames to the images, clamp them and staple them straight away to make them stronger.

We also needed four plinths which we asked Martin France, Fine Art Technician to help us with.  Martin did a fantastic job of the plinths in the limited time we had.

Maddy Crossley and Jess Bent made the smaller viewfinders to sit on the plinths using foam board, gaffer tape, reflective tinted film and grey paint.  Although these pieces were not as polished as the viewfinder and wall pieces, he did not matter as they would probably be handled quite a lot during the exhibition.

Maddy Crossley working on smaller viewfinders. Image by Kath Howard
Maddy Crossley working on smaller viewfinders. Image by Kath Howard
Looking through one of the smaller viewfinders. Image by Kath Howard
Looking through one of the smaller viewfinders. Image by Kath Howard

The main sculpture had quite a lot of finishing touches to be undertaken.  These included covering the base with canvas and painting it to give a cleaner finish and making the end rotating piece and attaching it to the main body with a cross frame.  Lee McDonald was a fantastic team-player and stayed all day – sometimes until 7pm to work on the sculpture and get it finished.  We were really happy with the resulting piece and were nearly ready for install.

Final preparations to sculpture - end piece in the foreground and base to the back left of the photograph. Image by Kath Howard.
Final preparations to sculpture – end piece in the foreground and base to the back left of the photograph. Image by Kath Howard.

 

06/03/2014 – Measuring central space of Council House

On Thursday 6 March 2014 myself, Kath Howard and Jess Bent visited the Council House to measure the central space to see how the viewfinder would fit in the space.

I later created some draft plans of how and where the sculpture could be placed:

1926696_10202796930111861_1114018738_n

We had to consider how people would be able to move around the sculpture and therefore did not think that the viewfinder should be completely central – allowing movement between the sculpture and pillars (black rectangles on image above). There are also chairs and tables in the space and we deduced that the size of the viewfinder and foyer space would still allow for this.

We also discussed what we could place on the walls to compliment the sculpture.  Jess suggested displaying our sketches of the viewfinder i.e. our rough and more perfected sketches could be collaged together in frames on the walls surrounding the viewfinder.  I also suggested that we could take some close-up photos of the Council House features and put them through a photographic kaleidoscopic effect editor to create new abstract images of the features.  Kath took some photos and later posted the images she had edited on our facebook group page:

Kath Howard’s edited photographs of Council House features through 8-sided kaleidscope editing effect:

10003979_10152355979144009_799507904_n1959523_10152355979149009_1967258928_n1920478_10152355979129009_1881323790_n1743570_10152355979154009_1570149014_n1620499_10152355979134009_1105298566_n1229996_10152355979139009_651884532_n

The group all agreed that these images worked really well in abstracting the features and also added some visual curiousity for the viewer.

26/02/2014 – Measuring Council House

Following confirmation from Tony Davey, Community Engagement Officer, Plymouth City Council myself,  Kath and Lee arranged to visit the Council House on 26th February 2014 to measure the foyer space.

Email between myself and Tony Davey. Image available at: https://mail.google.com/mail/u/1/#apps/tony+davey/1444986045410a6c
Email between myself and Tony Davey. Image available at: https://mail.google.com/mail/u/1/#apps/tony+davey/1444986045410a6c

Initially we planned to continue with the idea of cladding the walls with different sized pieces of boarding and therefore we only measured the wall space available.

Once the measurements were taken, I later produced detailed wall plans of the foyer space which we could refer to later, using the Council’s plans as well as our more detailed measurements as follows:

Left-hand wallplan of section of Council House Foyer I produced using the measurements and the below Council House wall plans
Left-hand wallplan of section of Council House Foyer I produced using the measurements and the below Council House wall plans
back wall
Back wallplan of section of Council House Foyer I produced using the measurements taken on 26th February 2014

Right-hand wallplan of section of Council House Foyer I produced using the measurements taken on 26th February 2014 and Council House plans found at:
Right-hand wallplan of section of Council House Foyer I produced using the measurements taken on 26th February 2014 and Council House plans found at: http://www.plymouth.gov.uk/sketch_up_images_of_council_house_foyer.pdf
After doing some calculations of the wall area in square metres, I advised the rest of the group that this would be an extremely large area to fully clad and pay for materials as follows:

Screenshot of facebook post to group members, https://www.facebook.com/groups/590137997731082/
Screenshot of facebook post to group members, https://www.facebook.com/groups/590137997731082/

Clice here to view spreadsheet I produced: Council House square metres